Test potravinové intolerance - ALCAT TEST


Jediný odborníky uznávaný test svého druhu na světě pro zjištění potravinových intolerancí pouze u nás na klinice A2C již 10 let.
 

Jedná se o jediný test na světe, jehož mechanismus a účinnost v rámci snížení zánětu v těle byly prokázány na prestižní YALE Universitě.

První zlepšení pocítíte již po 3 dnech dodržování výsledků testu. Zlepší se vaše energie, psychická kondice a začnete přirozeně upravovat vaši současnou váhu.

ALCAT test umožňuje testovat široké spektrum potravinových substancí. Bílkoviny, tuky, sacharidy, barviva, konzervanty, chemické látky, plísně, antibiotika a farmakoaktivní látky, jako je třeba histamin.

Záměrem ALCAT testu je nechat otestovat co nejvíce druhů potravin a dalších substancí a zjistit, které z nich jsou vašemu tělu prospěšné, které méně a které byste měli zcela vyškrtnout ze svého jídelníčku. Může se jednat i o skrytou nesnášenlivost. Testujeme proto pro vás více než 450 jednotlivých substancí z jednoho odběru krve. Již během několika dnů pocítíte výrazné zlepšení celkového stavu, zlepší se i vaše psychika a začnete přirozeně upravovat vaši současnou váhu.

Nejmodernější a odborníky nejuznávanější test svého druhu na světě pouze u nás na klinice A2C ANTI-AGING CLINIC.
Je nám velkým potěšením, že již více než 10 let máme v nabídce služeb pro Vás díky exkluzivní spolupráci ALCAT TEST. Jedná se o jediný test na světe, jehož účinnost v rámci snížení zánětu v těle byla prokázána na prestižní YALE Universitě.

Tento test doporučujeme opakovat vždy během 1-2 let, neboť se vaše potravinová intolerance může novými návyky přesunout jinam.

Zaujal Vás Alcat test? Přečtěte si více ZDE


Otázky


Jaké jsou funkce zdravého trávícího traktu?
 

Zdravý trávicí trakt, a soustřeďme se především na střevo, má mnoho rozličných funkcí. Dochází zde k trávení potravy, malé částice stravy jsou absorbovány a poté přeměňovány na energii. Vitamíny a minerály jsou transportovány do krevního oběhu, střevní trakt přispívá k detoxikaci organismu a zde přítomné imunoglobuliny a protilátky představují první obrannou linii organismu.

Co se stane, když střevo řádně nefunguje?
 

Syndrom zvýšené propustnosti střeva (Leaky gut syndrom) představuje chorobný stav, kdy se mezi jednotlivými střevními buňkami střevní sliznice vytvoří velké prostory. Přes tyto "díry" mohou do krevního oběhu pronikat bakterie, toxiny a částice jídla, které by se sem normálně nedostaly. Velké molekuly potravy a toxické látky ale do krevního oběhu nepatří, proto se naše tělo brání a výsledkem celého procesu je produkce protilátek nejen proti těmto částicím, ale také proti zdravým tkáním našeho těla. Čím častěji jíme určitou potravinu, na kterou naše tělo vytváří protilátky, tím se imunitní reakce více stupňuje, až může vyústit v řadu závažných onemocnění.

Můžeme tento stav léčit? A jak?

Terapií tohoto stavu je úplné vyloučení potraviny či potravin, které představují hlavní zdroj zánětu. Dále je nutné střevo „opravit.“ Využíváme speciálních látek, které dokáží nejen upravit trávení, ale i zrekonstruovat porušenou střevní integritu–zvýšenou propustnost střeva (L-glutamin, polynenasycené mastné kyseliny - DHA, GLA, probiotika a prebiotika).

Jak se problém v trávícím traktu může projevovat?
 

1. Potravinové alergie
Jedná se o proces zprostředkovaný IgE protilátkami proti proteinům obsaženým v potravě. Tato reakce se projevuje velice rychle po požití dané potraviny, a tudíž ji brzy objevíme.

2. Potravinové intolerance
Je velice obtížné rozpoznat, protože se neprojevují tak nápadně, jsou více skryté a často je velice těžké poznat je i intuitivně. Potravinové intolerance mohou být způsobeny nejen proteiny, ale i cukry, plísněmi nebo jinými chemickými substancemi. Nezralý imunitní systém reaguje na nežádoucí potravinovou substanci imunitní odpovědí. Imunitní buňky (například neutrofily) začínají měnit svůj tvar, objem a počet až dochází k buněčné smrti a do okolí se uvolňují mediátory zánětu jako je například IL-1, TNF-alfa, chemokiny, lytické enzymy a další. Vně buňky vzniká „vražedné prostředí“. Uvolňuje se mitochondriální a jaderná DNA, ROS ( reaktivní kyslíkové radikály), pro-zánětlivé cytokiny, lytické enzymy a další. NET ( neutrofil extracellular trap) má za cíl neutralizovat nebezpečí.

Všechny tyto reakce jsou měřeny ALCAT testem, který je detekuje metodou nazvanou impedanční cytometrie.

Potravinové intolerance se mohou stát příčinou mnoha onemocnění spojených s trávicím systémem a trávením, ale i mnoha dalších onemocnění, která na první pohled nemají s trávicím traktem nic společného.

 

Jaká onemocnění mohou být spojena s potravinovou intolerancí?


  • Dermatologická onemocnění (16 %): akné, atopický ekzém, lupénka, různé formy svědění a pálení kůže.
  • Poruchy trávení (50 %): bolesti břišního původu, zácpa, průjmy, syndrom dráždivého tračníku, NCGS ( ne-celiatická přecitlivělost na gluten), celiakie, nádory trávícího traktu.
  • Respirační onemocnění (10 %): astma, rýmy, obtíže s dýcháním, nespecifický kašel. Tyto případy mohou být spojeny s alergickým procesem.
  • Psychiatrická onemocnění (11 %): úzkosti, depresivní stavy, chronická únava, hyperaktivita u dětí.
  • Neurologická onemocnění: migrény, Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba
  • Kloubní a revmatoidní onemocnění: artritidy, bolesti svalů a vazů, otoky kloubů.
  • Metabolická onemocnění: diabetes mellitus, obezita, metabolický syndrom
  • Urychlené stárnutí 

Alergie versus intolerance


Jak běží čas

  • 1. den se provede ALCAT test. Bohužel v Česku není pracoviště, kde by jej dokázali zpracovat v požadované šíři, proto vzorky krve odesíláme letecky do zahraniční laboratoře. Spěch je na místě, vzorek ztrácí svou hodnotu po 48 hodinách.
  • Do 6. dne je na klinice A2C kompletní výsledek testu.
  • Do 3 dnů od převzetí testu a následování rad cítí pacient fyzické i psychické zlepšení. A stačilo změnit stravu!

Alergie na potraviny jsou obvyklou záležitostí. Běžně se setkáváme s lidmi, kteří nemohou pozřít například ořechy nebo jahody, jinak by dostali alergickou reakci ve formě astmatického záchvatu. Některé jídlo ale může škodit skrytě. Celé roky bojujeme s nafouklým břichem, ekzémy, lupénkou nebo bolestmi hlavy, aniž bychom tušili, že za naše potíže může třeba každodenní celozrnný chléb k snídani nebo sklenice jablečného džusu.

"Nesnášenlivost některých potravin je častou příčinou nejasných, dlouhodobých zdravotních potíží," potvrzuje MUDr. Monika Golková, primářka A2C Anti-Aging Clinic. "Jídlo může být lékem i jedem. Střevo totiž neslouží jen k trávení, je to zároveň také imunitní orgán, místo záchytu škodlivých látek. Dochází zde ke vstřebávání živin, ale i k detoxikaci organismu."

Pokud svůj trávicí trakt nevhodnými potravinami soustavně dráždíme, může to vést až k onemocnění, odborně nazývanému "syndrom zvýšené propustnosti střeva". Jde o stav, kdy se mezi jednotlivými buňkami střevní sliznice vytvoří "díry", kterými mohou do krevního oběhu pronikat bakterie, toxiny a velké molekuly potravin. Na tyto vetřelce, kteří by se normálně do krve nedostali, reaguje organismus tvorbou protilátek a přehnanou imunitní reakcí, kterou my sami vnímáme jako pestrou škálu zdravotních potíží.
Bolesti břicha, nadýmání, zadržování vody, zácpa či průjem, ale i další problémy, které by nás ani nenapadlo spojovat se stravou - třeba ekzémy, bolestivé a ztuhlé klouby, bolesti hlavy nebo přehnanou únavu, ke které není žádný objektivní důvod. "Ve střevě jsou i receptory pro serotonin, hormon štěstí," upozorňuje doktorka Golková.

Intolerance není alergie 

Potravinová intolerance není potravinová alergie. Alergie se projevuje okamžitě a výrazně po styku s alergenem, takže viníka je snadné identifikovat. S potravinovou intolerancí je to mnohem obtížnější. Způsobují ji totiž jiné imunitní buňky, je skrytější, takže příznaky se mohou projevit i několik dní po snědení škodlivé potraviny. Někteří lidé prý dokážou intuitivně poznat, co jim nedělá dobře. Opravdu výjimečně citlivé jsou k těmto signálům těla děti.

 

Odhalení intolerance

V případě opravdové alergie bývá její odhalení celkem snadné. Reakce je výrazná a dostavuje se krátce po kontaktu s alergenem. Potravinovou intoleranci ale způsobuje jiný typ imunitní reakce. Potravinové substance, bílkoviny, tuky, cukry, toxiny, barviva, éčka, konzervanty, plísně i léky aktivují nezralý imunitní systém. Imunitní buňky (neutrofily) detekují rizikovou potravinu a spustí kompletní kaskádu imunitní reakce. Polymorfonukleár (jako je například neutrofil), nejprve změní svůj tvar, zvětší objem a následně poškozená buňka umírá. Předtím ale ještě stačí uvolnit do okolí zánětlivé mediátory jako je například IL-1, chemokiny a lytické enzymy. Vně buňky vzniká „vražedné prostředí“. Uvolňuje se neutrofilní extracelulární trap ( NET), který se snaží zneškodnit vetřelce. V okolí buňky jsou fragmenty mitochondriální a jaderné DNA, ROS (reaktivní kyslíkové radikály), pro-zánětlivé cytokiny a vzniká zánět. NET má za cíl zneutralizovat nebezpečí.

V dietologické praxi se při zjišťování dráždidla postupuje vylučovací metodou. Dva týdny jíte třeba rýži, pak přidáte hovězí maso, pak vajíčko, což je zdlouhavé a nepřesné. Na klinice A2C máme jinou metodu. Dokážou najednou otestovat více než 450 druhů potravinových substancí z jediného odběru krve a přesně určit intolerantní látky. A nejde jen o potraviny, ale také o různé chemikálie, kterými naše strava bohužel oplývá: konzervanty, barviva, umělá sladidla či dochucovadla. Vyšetření se nazývá ALCAT test a jedná se o jediný světově uznávaný test na potravinové intolerance, který má své kořeny vzniku v USA.

"Nezjišťujeme množství těchto látek v těle, ale odezvu na ně," objasňuje lékařka. "I když jich máme v krvi jen nepatrné množství, reakce bílých krvinek může být výrazná." Příčinou problémů ale můžou být i jinak docela nevinné a zdraví prospěšné dobroty, jako jsou třeba určité druhy zeleniny, sója nebo jogurt. V České republice v současné době není pracoviště, schopné zpracovat testy v požadované šíři. Z kliniky A2C jsou proto vzorky krve letecky odesílány do zahraniční laboratoře (vzorek ztrácí hodnotu po 48 hodinách). Kompletní výsledek máme do 5-6 dní.

Pomůže vyloučení daných potravin?

Zlepšení celkového stavu a všech těchto onemocnění je pozorováno u poloviny až dvou třetin těchto onemocnění po vyloučení problematických potravin z diety. Proto považujeme test na potravinové intolerance jako velice významný, neboť prosté vyloučení některých potravin z diety může výrazně zlepšit náš celkový zdravotní stav. A obecně zase platí 2400 let staré Hippokratovo tvrzení: "Nechť strava je Tvým lékem".

Test potravinové intolerance a terapie obezity

Je vědecky dokázáno, že vyloučení senzibilizujících potravin vede u obézních lidí, kteří nereagují na různé druhy diet, k snižování nadváhy. Proto je test na potravinové intolerance indikován jako základní vyšetření před započetím terapie obezity. Toto vyšetření získalo certifikát DOPORUČENO PACIENTY na www.lekarionline.cz

Rozdělení stravy

Za pomocí ALCAT testu získáme komplex výsledků sestavující potraviny do několika skupiny podle barevnosti. 

 

Chci se dozvědět více... 

 


PŘÍBĚH KLIENTKY

Inspirujte se příběhem Veroniky

Více

Pro komunikaci s námi můžete využít i kontaktní formulář: