Alergie a intolerance


Alergie na potraviny jsou obvyklou záležitostí. Běžně se setkáváme s lidmi, kteří nemohou pozřít například ořechy nebo jahody, jinak by dostali alergickou reakci ve formě astmatického záchvatu. Některé jídlo ale může škodit skrytě. Celé roky bojujeme s nafouklým břichem, ekzémy, lupénkou nebo bolestmi hlavy, aniž bychom tušili, že za naše potíže může třeba každodenní celozrnný chléb k snídani nebo sklenice jablečného džusu.


"Nesnášenlivost některých potravin je častou příčinou nejasných, dlouhodobých zdravotních potíží," potvrzuje MUDr. Monika Golková, primářka A2C Anti-Aging Clinic. "Jídlo může být lékem i jedem. Střevo totiž neslouží jen k trávení, je to zároveň také imunitní orgán, místo záchytu škodlivých látek. Dochází zde ke vstřebávání živin, ale i k detoxikaci organismu."


Potravinová intolerance versus alergie 
 

Potravinová intolerance není potravinová alergie. Alergie se projevuje okamžitě a výrazně po styku s alergenem, takže viníka je snadnější identifikovat. S potravinovou intolerancí je to mnohem obtížnější. Způsobují ji totiž jiné imunitní buňky, je skrytější, takže příznaky se mohou projevit i několik dní po pozření škodlivé potraviny. 

 

 

 Jak funguje potravinová intolerance uvnitř našeho těla?

Potravinové substance, bílkoviny, tuky, cukry, toxiny, barviva, éčka, konzervanty, plísně i léky aktivují nezralý imunitní systém. Imunitní buňky (neutrofily) detekují rizikovou potravinu a spustí kompletní kaskádu imunitní reakce. Polymorfonukleár (jako je například neutrofil), nejprve změní svůj tvar, zvětší objem a následně poškozená buňka umírá. Předtím ale ještě stačí uvolnit do okolí zánětlivé mediátory jako je například IL-1, chemokiny a lytické enzymy. Vně buňky vzniká „vražedné prostředí“ a v našem těle se šíří zánět.

V dietologické praxi se při zjišťování intolerantní potraviny postupuje vylučovací metodou. Dva týdny jíte třeba rýži, pak přidáte hovězí maso, pak vajíčko, což je zdlouhavé a nepřesné. Na klinice A2C máme jinou metodu. Z jednoho odběru otestujeme více než 450 druhů potravinových substancí a přesně určíme intolerantní látky. A nejde jen o potraviny, ale také o různé chemikálie, kterými naše strava bohužel oplývá: konzervanty, barviva, umělá sladidla, dochucovadla či plísně. 

Vyšetření se nazývá ALCAT test a jedná se o jediný světově uznávaný test na potravinové intolerance, který má své kořeny vzniku v USA.


POTRAVINOVÉ INTOLERANCE - ALCAT test

UNIKATNÍ VYŠETŘENÍ ALERGIÍ NA TEŽKÉ KOVY

ALLERGY SENSOR