Příběh klientky


 


Příznaky potravinové intolerance podle MUDr. Moniky Golkové


Únava – celková únava až chronický únavový syndrom může vzniknout na základě dlouhotrvajících potravinových intolerancí. Pokud konzumujeme potraviny, které našemu tělu vadí, vzniká větší počet chemických faktorů, které zatěžují náš organismus a způsobují únavu. Problém je způsoben aktivací imunitního systému potravinami a dochází k vyloučení cytokinů, což jsou stresové mediátory, to člověk pociťuje jako únavu. Všechny energie v organismu se zaměřují na hojení problému. Pokud je nepřiměřená aktivace imunitního systému dlouhodobá, znamená zvýšené nároky na nadledvinky, které může vyčerpat. 

Deprese či psychická skleslost - serotonin, jeden z důležitých neurotransmiterů, je využíván také ve střevě.  Je používán jako signální molekula mezi imunitními buňkami a porucha v oblasti trávícího traktu, může způsobit jeho výrazné snížení - následně výkyvy nálad, deprese a také hlad.

Ekzémy - atopický ekzém je alergickou reakcí organismu formou specifických protilátek. V tomto případě hraje hlavní roli histamin a způsobuje svědění, zvýšenou propustnost kapilár a zčervenání... Některé potraviny způsobují vyrážku a ekzém aktivací některých krevních buněk.

Obezita - některé buněčné mediátory blokují inzulinové receptory, následně vzniklá necitlivost na inzulin, slinivka produkuje vyšší množství inzulinu, ale protože problém trvá, krevní cukr se zvyšuje a dochází k dalšímu ukládání podkožního tuku vlivem účinku inzulinu na zvýšenou tvorbu podkožního tuku

Snížená funkce štítné žlázy - antigeny na jednotlivé potraviny se dostávají do oběhového systému a může se stát, že netvoří protilátky jen proti potravinám, ale zkříženou reakcí také proti jednotlivým buňkám štítné žlázy a vzniká autoimunitní reakce.