Provařte se ke kráse - Marianne

Obsah lednice je pro stav vaší pleti důležitější než to, co máte v kosmetické taštičce. Díky jinému přístupu k vaření můžete být totiž nejen lehčí, ale i o pár let mladší. Suroviny bychom si měli dopřávat stejně kvalitní jako třeba kosmetiku. 

Když jsem poprvé slyšela o kurzu Anti-aging vaření, říkala jsem si, že jde o další důkaz toho, že doba je definitivně vymknutá z kloubů. "V Africe mají děti hlad, a my tu nevíme, co bychom si roupama počali," říkala jsem si. Jenže anti-aging přístup k vaření není taková novinka, jak by se na první pohled mohlo zdát. Je starý 2212 let. Už tehdy totiž moudrý řecký lékař Pýké tvrdil, že: "Člověk by měl jíst to, co potřebuje, ale většinou jí to, co mu chutná. Zdraví si ovšem udržíme jen tehdy, jestliže nám bude chutnat to, co potřebujeme." 

Ve stopách starověkého lékaře se dnes snaží jít doktorka Monika Golková z A2C, která v restauraci Radisson pořádá pravidelné kurzy Anti-aging vaření. A protože bych jí netipla víc než pětatřicet (a to je jí pár let přes čtyřicet), zřejmě na tomhle přístupu něco bude. 


THE COOK'S TRICKS


Of course, we all know that if we eat a lot of salads (without dressing) and chicken or fish (of course, without the skin), we will be healthy, slender and we’ll have more glossy skin and hair. The problem is that if we are not complete masochists, we cannot endure eating in a similar style much longer than is absolutely necessary. 

However, as part of the anti-aging course, you will learn how to cook healthy foods so that you will no longer want to return to unhealthy cuisine. The lessons at the Radisson are namely led by Roman Paulus, who recently earned the famous star from the Michelin inspectors. 

WHAT HAVE WE LEARNED TO COOK?


Perhaps tuna steak tartare (yum) and pumpkin soup (it drove me to try it at home right now). I was also excited by the sea bass in a salt crust (in no way too much salt, but beautifully soft), and the "caviar of the poor" of roasted peppers and eggplant. Preparing this great side dish, which you can even serve as a main meal, is easy: Fry the eggplant and peppers in the oven, scoop out the inside of the eggplant with a spoon and mix with finely-chopped peppers. Flavor with salt, cumin and garlic, saute in oil, and you're done. And why is it an anti-aging food? Eggplant contains almost no calories, so you cannot put on weight after eating it and peppers are a rich source of carotene that prevents the aging process. So if you will cook such delicious meals regularly, you will be lean, healthy and you will look younger (even if the rest of your family does not eat everything with you). 

Watching a Michelin cook's hands is a worthwhile experience. And because healthy cooking mainly means short preparation time (to avoid the loss of vitamins), you will be done in half an hour. In addition - when you learn to cook under the command of a Michelin cook, you will certainly not starve. Cooks namely hate an empty stomach.