Test potravinové intolerance - ALCAT TEST


Nejmodernější a odborníky nejuznávanější test svého druhu na světě.


Záměrem je nechat otestovat co nejvíce druhů potravin a zjistit, které z nich jsou Vašemu tělu prospěšné, které méně a které byste měli zcela vyškrtnout ze svého jídelníčku. Může se jednat i o skrytou nesnášenlivost. Testujeme proto pro vás až 300 druhů potravin. Již během několika dnů pocítíte výrazné zlepšení celkového stavu, zlepší se i vaše psychika a začnete přirozeně upravovat vaši současnou váhu.

Tento test je zapotřebí opakovat vždy během 1-2 let podle potíží, neboť vaše potravinová intolerance se může novými návyky přesunout jinam.

 

Otázky


Jaké jsou funkce zdravého trávícího traktu?
 

Zdravý trávicí trakt, a soustřeďme se především na střevo, má mnoho rozličných funkcí. Dochází zde k trávení potravy, malé částice stravy jsou absorbovány a poté přeměňovány na energii. Vitamíny a minerály jsou transportovány do krevního oběhu, střevní trakt přispívá k detoxikaci organismu a zde přítomné imunoglobuliny a protilátky představují první obrannou linii organismu.

Co se stane, když střevo řádně nefunguje?
 

Syndrom zvýšené propustnosti střeva (Leaky gut syndrom) představuje chorobný stav, kdy se mezi jednotlivými střevními buňkami střevní sliznice vytvoří velké prostory. Přes tyto "díry" mohou do krevního oběhu pronikat bakterie, toxiny a částice jídla, které by se sem normálně nedostaly. Velké molekuly potravy a toxické látky ale do krevního oběhu nepatří, proto se naše tělo brání a výsledkem celého procesu je produkce protilátek nejen proti těmto částicím, ale také proti zdravým tkáním našeho těla. Čím častěji jíme určitou potravinu, na kterou naše tělo vytváří protilátky, tím se imunitní reakce více stupňuje, až může vyústit v řadu závažných onemocnění.


PODLE STATISTIK TRPÍ SYNDROMEM ZVÝŠENÉ
PROPUSTNOSTI STŘEVA KAŽDÝ TŘETÍ ČLOVĚK!


 

Můžeme tento stav léčit? A jak?
 

Terapií tohoto stavu je úplné vyloučení potraviny či potravin, které představují hlavní alergen. Dále je nutné střevo „opravit.“ Využíváme speciálních látek, které dokáží nejen upravit trávení, ale i zrekonstruovat porušenou střevní integritu–zvýšenou propustnost střeva(L-glutamin, polynenasycené mastné kyseliny - DHA, GLA, probiotika a prebiotika).

Jak se problém v trávícím traktu může projevovat?
 

1. Potravinové alergie
Jedná se o proces zprostředkovaný IgE protilátkami proti proteinům obsaženým v potravě. Tato reakce se projevuje velice rychle po požití dané potraviny, a tudíž ji brzy objevíme.

2. Potravinové intolerance
Tento proces je velice obtížné rozpoznat, protože se neprojevuje tak nápadně, je více skrytý a často je velice těžké poznat ho i intuitivně. Vzniká v důsledku tvorby protilátek proti jistým potravinám a není reakcí IgE typu, nýbrž neutrofilů, IgA protilátek a následně IgG reakcí.

Tyto potraviny se mohou stát příčinou mnoha onemocnění spojených s trávicím systémem a trávením, ale i mnoha dalších onemocnění, která na první pohled nemají s trávicím traktem nic společného.

 

Jaká onemocnění mohou být spojena s potravinovou intolerancí?


  • Dermatologická onemocnění (16 %): akné, atopický ekzém, lupénka, svrbění, různé formy svědění a pálení kůže.
  • Poruchy trávení (50 %): bolesti břišního původu, zácpa, průjmy, syndrom dráždivého tračníku.
  • Respirační onemocnění (10 %): astma, rýmy, obtíže s dýcháním. Tyto případy mohou být spojeny s alergickým procesem.
  • Psychiatrická onemocnění (11 %): úzkosti, depresivní stavy, únava, a hypeaktivita u dětí.
  • Kloubní onemocnění: artritidy, bolesti svalů a vazů, otoky kloubů.

"NENÍ TO NA VĚKY!"


Alergie versus intolerance


Alergie versus intolerance

 
Alergie na potraviny jsou obvyklou záležitostí. Běžně se setkáváme s lidmi, kteří nemohou pozřít například ořechy nebo jahody, jinak by dostali alergickou reakci ve formě astmatického záchvatu. Některé jídlo ale může škodit skrytě. Celé roky bojujeme s nafouklým břichem, ekzémy, lupénkou nebo bolestmi hlavy, aniž bychom tušili, že za naše potíže může třeba každodenní celozrnný chléb k snídani nebo sklenice jablečného džusu.

"Nesnášenlivost některých potravin je častou příčinou nejasných, dlouhodobých zdravotních potíží," potvrzuje MUDr. Monika Golková, primářka A2C Anti-Aging Clinic. "Jídlo může být lékem i jedem. Střevo totiž neslouží jen k trávení, je to zároveň také imunitní orgán, místo záchytu škodlivých látek. Dochází zde ke vstřebávání živin, ale i k detoxikaci organismu."

Pokud svůj trávicí trakt nevhodnými potravinami soustavně dráždíme, může to vést až k onemocnění, odborně nazývanému "syndrom zvýšené propustnosti střeva". Jde o stav, kdy se mezi jednotlivými buňkami střevní sliznice vytvoří "díry", kterými mohou do krevního oběhu pronikat bakterie, toxiny a velké molekuly potravin. Na tyto vetřelce, kteří by se normálně do krve nedostali, reaguje organismus tvorbou protilátek a přehnanou imunitní reakcí, kterou my sami vnímáme jako pestrou škálu zdravotních potíží.
Bolesti břicha, nadýmání, zadržování vody, zácpa či průjem, ale i další problémy, které by nás ani nenapadlo spojovat se stravou - třeba ekzémy, bolestivé a ztuhlé klouby, bolení hlavy nebo přehnanou únavu, ke které není žádný objektivní důvod. "Ve střevě jsou i receptory pro serotonin, hormon štěstí," upozorňuje doktorka Golková.
 

Intolerance není alergie


Potravinová intolerance není potravinová alergie. Alergie se projevuje okamžitě a výrazně po styku s alergenem, takže viníka je snadné identifikovat. S potravinovou intolerancí je to mnohem obtížnější. Způsobují ji totiž jiné protilátky, je skrytější, takže příznaky se mohou projevit i několik dní po snědení škodlivé potraviny. Někteří lidé prý dokážou intuitivně poznat, co jim nedělá dobře. Opravdu výjimečně citlivé jsou k těmto signálům těla děti.

Potravinové alergie i intolerance patří mezi hlavní příčiny vzniku syndromu zvýšené propustnosti střeva, kdy přes pomyslné "díry" v poškozené střevní sliznici pronikají do krevního oběhu bakterie, toxiny a částice jídla. Tělo se brání produkcí protilátek, které bohužel neútočí pouze na tyto vetřelce, ale také na zdravé tkáně. A čím častěji "škodlivé" potraviny jíme, tím se imunitní reakce stupňuje a může mít za následek poruchy trávení, dermatologické problémy, respirační a kloubní potíže a také i psychická onemocnění.

Odhalení intolerance

 
V případě opravdové alergie bývá její odhalení celkem snadné. Reakce je výrazná a dostavuje se krátce po kontaktu s alergenem. Potravinovou intoleranci ale způsobuje jiný typ imunoglobulinů (buněk, které v těle zajišťují ochranu proti cizorodým látkám) a příznaky se mohou projevit i několik dní po snědení škodlivé pochutiny. V dietologické praxi se při zjišťování dráždidla postupuje vylučovací metodou. Dva týdny jíte třeba rýži, pak přidáte hovězí maso, pak vajíčko, což je zdlouhavé a nepřesné. Na klinice A2C mají jinou metodu. Dokážou najednou otestovat přes 300 druhů potravin z jediného odběru krve a přesně určit intolerantní látky. A nejde jen o potraviny, ale také o různé chemikálie, kterými naše strava bohužel oplývá: konzervanty, barviva, umělá sladidla či dochucovadla. Vyšetření se nazývá ALCAT test a jedná se o světově uznávaný test na potravinové intolerance, který má své kořeny vzniku v USA.

"Nezjišťujeme množství těchto látek v těle, ale odezvu na ně," objasňuje lékařka. "I když jich máme v krvi jen nepatrné množství, reakce bílých krvinek může být výrazná." Příčinou problémů ale můžou být i jinak docela nevinné a zdraví prospěšné dobroty, jako jsou třeba určité druhy zeleniny, sója nebo jogurt. V České republice v současné době není pracoviště, schopné zpracovat testy v požadované šíři. Z kliniky A2C jsou proto vzorky krve letecky odesílány do zahraniční laboratoře (vzorek ztrácí hodnotu po 48 hodinách). Kompletní výsledek máme do 5 dní.


Pomůže vyloučení daných potravin?
 

Zlepšení celkového stavu a všech těchto onemocnění je pozorováno u poloviny až dvou třetin těchto onemocnění po vyloučení problematických potravin z diety. Proto považujeme test na potravinové intolerance jako velice významný, neboť prosté vyloučení některých potravin z diety může výrazně zlepšit náš celkový zdravotní stav. A obecně zase platí 2400 let staré Hippokratovo tvrzení: "Nechť strava je Tvým lékem".


Test potravinové intolerance a terapie obezity
 

Je vědecky dokázáno, že vyloučení senzibilizujících potravin vede u obézních lidí, kteří nereagují na různé druhy diet, k snižování nadváhy. Proto je test na potravinové intolerance indikován jako základní vyšetření před započetím terapie obezity. Toto vyšetření získalo certifikát DOPORUČENO PACIENTY na www.lekarionline.cz


"POTRAVINOVÁ NESNÁŠENLIVOST MŮŽE MÍT
NA SVĚDOMÍ I DEPRESI."


 

Rozdělení stravy

Za pomocí ALCAT testu získáme komplex výsledků sestavující potraviny do několika skupiny podle barevnosti. 

Chci se dozvědět více... 

 


PŘÍBĚH KLIENTKY

Inspirujte se příběhem Veroniky

Více

Pro komunikaci s námi můžete využít i kontaktní formulář: